3 x vitamiinipitoinen aamiainen – näin saat lisää energiaa päivääsi - Evergia Multilong
3 x vitamiinipitoinen aamiainen – näin saat lisää energiaa päivääsi
Julkaistu: 28.6.2018

Hyvä aamupala antaa vauhdikkaan startin koko päivälle. Näillä vinkeillä lisäät aamiaiseesi ja ravintoosi vitamiineja ja hivenaineita, jotka vähentävät väsymystä ja tukevat vastustuskykyäsi.

 

Pari palaa leipää ja kuppi kahvia – näin saat aamiaisestasi enemmän rautaa

Leipä on monen aamiaisvalinta vaivattomuutensa vuoksi – levitettä päälle ja homma on valmis! Helppouden lisäksi saat täysjyväviljasta ja margariinista tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita: kylläisenä pitäviä kuituja, väsymystä vähentävää rautaa sekä näkökyvylle ja hermostolle tärkeitä A- ja E-vitamiineja.

Näin teet leipäaamiaisesta vielä paremman: Valitse täysjyvä- tai siemenleipä, niin maksimoit leivästä saatavien kuitujen ja raudan määrän. Kokeile margariinin sijaan maapähkinävoita tai kikherneistä ja seesaminsiementahnasta tehtyä hummusta, niin saat enemmän proteiinia ja rautaa. Kikhernetahnasta saat myös reippaasti folaattia, jota suomalaiset usein saavat liian vähän.

Lisää leivän päälle väriä, kuten paprikaa. Paprika on rapea, maistuva ja täynnä C-vitamiinia, joka edistää raudan imeytymistä. C-vitamiini ja rauta auttavat vähentämään väsymystä, samoin kuin täysjyväviljasta saatavat B2- ja B6-vitamiinit ja pantoteenihappo.

 

Lue myös:
Tärkeät vitamiinit ja hivenaineet – mitä tarvitsen ja kuinka paljon?

 

Nopea smoothie – näin teet siitä ruokaisamman

Marjoista, hedelmistä ja vihanneksista pyöräytetty smoothie on täydellinen kiireisen aamun pelastaja. Muista tehdä smoothiesta rohkeasti tarpeeksi ruokaisa, sillä liian kevyt smoothie ei pidä nälkää lounaaseen asti.

Banaani ja pari desiä maitoa tai kasvijuomaa on hyvä smoothiepohja, jonka kaveriksi voit lisätä tuoreita hedelmiä ja marjoja makusi mukaan. Niistä saat paljon C-vitamiinia. Mitä värikkäämpi marja, sitä enemmän siinä on myös erilaisia antioksidanttiyhdisteitä.

Näin teet smoothie-aamiaisesta vielä paremman: Saat smoothiesta täyttävämmän, kun lisäät siihen kourallisen cashewpähkinöitä tai palan pehmeää ja maustamatonta silken-tofua, jota yleensä löytyy kaupan juustohyllystä. Nämä uppoavat smoothieen niin, että hädin tuskin huomaat – mutta tuovat samalla runsaasti proteiinia. Tofusta saat lisäksi kalsiumia, pähkinöistä rautaa.

Kiinnitä huomiota myös marjavalintoihin. Kokeile esimerkiksi pirtsakkaa mustaherukkaa, josta saat huomattavasti enemmän kylläisenä pitäviä kuituja kuin esimerkiksi mansikasta tai mustikasta.

 

Lue myös:
Ota ravintolisä oikein – näin vitamiinit imeytyvät parhaiten

Herkullinen aamupuuro – näin teet aamupuurosta vitamiinipitoisemman

Puuro on loistava aamiainen: viljan kuitu pitää kylläisenä ja tukee suoliston hyvää bakteerikantaa, joka vuorostaan vaikuttaa vastustuskykyyn. Lisäksi täysjyväviljan rauta ja folaatti vähentävät väsymystä. Jos puuro on mielestäsi tylsä tai mauton ruoka, joka ei pidä kylläisenä, tee se huomenna toisin.

Näin teet puuroaamiaisesta vielä paremman: Keitä puuro maukkaaseen manteli- tai kookosjuomaan. Kaurahiutaleista saat rutkasti rautaa ja folaattia, mutta jos kaipaat vaihtelua, kokeile esimerkiksi quinoaa, hirssiä tai tattaria. Mausta vaniljalla tai kanelilla ja lisää auringonkukansiemeniä, joissa on runsaasti sinkkiä ja seleeniä. Nekin tukevat vastustuskykyä.

Lisää puuron päälle tuoreita ja värikkäitä C-vitamiinin ja antioksidanttien lähteitä: herukoita, vadelmia, mangososetta tai päärynää. Jos pelkäät, että nälkä kurnii liian pian, lisää vielä pari lusikallista rahkaa, josta saat proteiinia ja kalsiumia.

 

Lue myös:
Väsyttääkö? Näin saat energiaa terveellisestä ruoasta, vitamiineista ja hivenaineista

 

Aktiiviseen arkeen! Evergia Multilong on monivitamiini- ja hivenainevalmiste, joka on suunniteltu tukemaan sisäistä ja ulkoista hyvinvointia kiireisessä arjessa. Evergia Multilong vapauttaa vitamiinit ja hivenaineet kehosi käyttöön tavallisia vitamiinivalmisteita hitaammin, jolloin elimistö pystyy hyödyntämään niitä paremmin. Saatavana apteekeista ja verkkoapteekeista. Tutustu Evergia Multilongiin tästä!

 

FI/VOTC/18/0040