Vaikea herätä? Näin jaksat kaamoksen keskellä - Evergia Multilong
Vaikea herätä? Näin jaksat kaamoksen keskellä
Julkaistu: 10.10.2018

Mistä apua, kun aamuisin väsyttää? Vuoden pimeimpänä aikana herääminen käy monelle vaikeaksi. Silloin on aika pistää iltarutiinit kuntoon ja huolehtia riittävästä vitamiinien saannista.   

 

Jaksa paremmin: rauhoita ilta, jätä ruudut ja mene ajoissa nukkumaan

Väsyttääkö aamulla? Onko herääminen vaikeaa? Aamutokkuran juuret ovat usein syvällä edellisessä illassa. Unen tarve on jokaisella yksilöllistä, mutta tarvitsemme unta noin 7–9 tuntia yössä.

Joka kymmenes suomalainen pärjää alle kuuden tunnin unilla, kun taas joka kymmenes tarvitsee unta jopa yli yhdeksän ja puoli tuntia vuorokaudessa. Nukut tarpeeksi silloin, kun heräät aamulla virkeänä, etkä ole kovin väsynyt iltapäivällä.

Jos aamut ovat tahmeita, mene suosiolla tavallista aikaisemmin nukkumaan. Tämä pätee erityisesti pitkinä ja kuormittavina päivinä. Pyri mahdollisuuksien mukaan säilyttämään tuttu vuorokausirytmisi myös viikonloppuina ja lomilla.

Uni tulee todennäköisesti helpommin, kun vältät kaikenlaisia ruutuja loppuillasta. Sulje televisio ajoissa ja jätä mieluusti tietokoneet, tabletit ja puhelimet sängyn ulkopuolelle. Jos päivän asiat pyörivät päässä vielä pimeässä makuuhuoneessa, voi pieni meditaatio tai lukuhetki ennen nukkumaanmenoa auttaa rauhoittamaan mielen.

 

Lue myös:
5 x apua stressiin – paranna samalla vastustuskykyäsi

 

Iskeekö kaamosväsymys? Kirkasvalohoito aamuisin auttaa

Jos väsymys iskee vuodesta toiseen syksyisin, sillä saattaa olla jotain tekemistä kaamoksen kanssa. Jos väsymysoireet johtuvat kaamoksesta, on kirkasvalohoito tehokkain apu vaivaan.

Valohoito toimii parhaiten, kun otat sitä aamuisin puolen tunnin tai tunnin ajan kello 5.30–9.00 välisenä aikana – mitä aikaisemmin, sitä parempi. Aloita siis valohoito heti heräämisen jälkeen, esimerkiksi aamiaispöydässä.

Varmista, että kirkasvalolamppusi voimakkuus on 2 500–10 000 luksia. Jatka valohoitoa päivittäin vähintään 2–4 viikkoa ja jatka sitä tauotta tai 1–2 viikon jaksoina viitenä aamuna viikossa maaliskuuhun asti.

 

Satsaa aamupalaan – nämä vitamiinit ja hivenaineet vähentävät väsymystä

Energisen päivän rakennusaineet löytyvät keittiöstäsi, eikä nyt puhuta pannullisesta vahvaa kahvia. Jos väsymys painaa aamulla tai iskee uudelleen lounasaikaan, voit ehkäistä sitä monipuolisella aamiaisella.

Panosta proteiiniin, niin pysyt kylläisenä pitkään etkä nuupahda heti, kun istut työpöytäsi ääreen. Lado lautaselle myös täysjyväviljaa ja kasviksia, sillä ne sisältävät runsaasti kuituja, jotka auttavat pitämään verensokerin tasaisena. Samalla saat C-vitamiinia, rautaa ja B-ryhmän vitamiineja, jotka auttavat vähentämään väsymystä.

Jos ruokavaliosi uhkaa kiireessä jäädä yksipuoliseksi tai niukaksi, voit täydentää sitä laadukkaalla monivitamiinivalmisteella.

 

Lue myös:
3 x vitamiinipitoinen aamiainen – näin saat lisää energiaa päivääsi
Väsyttääkö? Näin saat energiaa terveellisestä ruoasta, vitamiineista ja hivenaineista

 

Uni ei tule iltaisin? Ulkoilu voi auttaa nukahtamisessa

Väsyneenä hikinen juoksulenkki on harvoin ensimmäisenä mielessä. Trikoot kannattaisi kuitenkin vetää jalkaan, sillä liikunta auttaa väsymykseen parillakin tapaa.

Ensinnäkin reipas ulkoilu viimeistään pari tuntia ennen nukkumaanmenoa illalla voi auttaa nukahtamaan helpommin ja nukkumaan paremmin.

Toiseksi säännöllinen kuntoilu myös lievittää kaamosoireita ja lisää kirkasvalohoidon tehokkuutta. Tärkeää on, että liikut ulkona silloin, kun aurinko paistaa. Satsaa siis mahdollisuuksien mukaan työmatkaliikuntaan tai kipaise lenkille hyvissä ajoin ennen illan hämärtymistä.

 

Lue myös:
Urheilijan vitamiinit ja hivenaineet – näin tehostat treeniä ruokavaliolla

 

Evergia Multilong on pitkävaikutteinen monivitamiini- ja hivenainevalmiste, jonka aktiiviset ainesosat vapautuvat tasaisella nopeudella viiden tunnin ajan. Se sisältää vitamiineja ja hivenaineita, jotka vähentävät väsymystä, tukevat psyykkistä ja fyysistä suorituskykyä ja vastustuskykyä. Saatavana apteekeista ja verkkoapteekeista.

 

Lähteet: terveyskirjasto.fi, mielenterveysseura.fi

 

FI/VOTC/18/0051/10/18